Einde rentevaste periode: hier moet je op letten
Bij het afsluiten van een hypotheek kiezen veel huizenkopers ervoor de hypotheekrente voor een bepaalde tijd vast te zetten: de rentevaste periode. Die periode kan één of twee jaar zijn, maar ook aanzienlijk langer, zoals tien of twintig jaar.
Kansen
Je kunt natuurlijk klakkeloos op dat voorstel ingaan, je handtekening zetten en het nieuwe contact terugsturen. Maar wist je dat je veel meer mogelijkheden hebt? Dat kan kansen bieden. Daarom is het aflopen van de rentevaste periode een goed moment om te onderzoeken wat de alternatieven zijn.
Oversluiten
Met het aflopen van die periode ligt je contract namelijk open. Dat betekent dat je vrij bent om over te stappen naar een andere hypotheekaanbieder en/of een andere hypotheekvorm. Dat laatste kan meestal ook bij je huidige geldverstrekker.
Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn, bijvoorbeeld omdat je dan minder rente betaalt. Als je dat wilt onderzoeken, kun je het voorstel van jouw geldverstrekker vergelijken met de actuele hypotheekrentes.
Risico-opslag
Let wel op de manieren waarop hypotheekverstrekkers omgaan met de risico-opslag. Dat is een klein stukje extra rente. Die opslag hangt samen met de hoogte van je hypotheek in verhouding tot de waarde van je huis.
Spaarhypotheek
Heb jij een spaarhypotheek? Dan heeft oversluiten meestal geen zin. Dat komt omdat de hypotheekrente die je betaalt is gekoppeld aan de spaarrente die je krijgt. Vanwege de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek kun je met een lagere hypotheekrente netto juist duurder uit zijn.
Hypotheekadviseur
Verwacht je dat oversluiten wel een goede optie is? Dan is het verstandig om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Finova kan veel aanbieders met elkaar vergelijken en je helpen de hypotheek te vinden die het beste bij jou past.
29 maart 2024